Priznanie

Ten moment, keď sa skoro rozplačes pri pozeraní kriminálky.

Ale nie preto, že niekoho zavraždili, alebo preto, že bol zranený niekto z hlavných hrdinov, alebo že niekto niekoho extrémne podjebal, alebo že sa niekto pokúsil o samovraždu, alebo že tínedžer niekoho nechtiac zabil, a preto musel ísť do väzenia. Nie. To, čo ťa skoro rozplače, je scéna, v ktorej, po život ohrozujúcej situácii, spolu na lavičke sedia dvaja dlhoroční kamoši a rozprávajú sa o svojich životoch. Jeden z nich povie, že mu to so ženami nikdy nevychádzalo a druhý na to podpichovačne odvetí, že tak to asi bude musieť skúsiť s chlapmi. Prvý prikývne, povie, že to mu už došlo, na čo druhý okamžite vstane a vyhovorí sa, že ešte musí niekam ísť niečo vybaviť. A vytrieli, akoby mu horelo za zadkom. Damn, skoro plačem aj teraz, keď to píšem.

Keď ti kamoš povie niečo, čo veľmi silno naznačuje, že je homosexuál, chápem, že ťa to môže zastihnúť nepripraveného. Ale skúúúús to pls rozdýchať. Tam, s ním. Utiecť možno nie je tá úplne najhoršia vec, ktorú môžeš v tej chvíli spraviť, ale nemá od nej ďaleko. On sa ti zdôveril, lebo si preňho dôležitý. Ja viem, zrejme máš kopu otázok. Uvažuješ, či ti tým náhodou nechce povedať, že sa mu páčiš, snažíš sa spomenúť si, či sa ti niekedy zdalo, že to na teba skúšal. Pýtaš sa sám seba, ako je možné, že si si to nikdy nevšimol, bojíš sa, či to teraz medzi vami bude divné. Je toho na teba priveľa. On o tom zrejme rozmýšľaľ už dlhšie, ale pre teba je to novinka. Si v šoku. Preto si si vybral útek. (Ono je asi v tomto prípade naozaj lepšie zvoliť útek a nie útok.) No teraz nejde o teba. Teda, v istom zmysle ide, on očakáva, ako sa zachováš a ide aj o tvoj postoj k tomu, čo ti práve povedal... ale nejde o teba v zmysle brania ohľadu. Nejde o tvoje obavy, ale o to, aby si jemu pomohol prekonať tie jeho. Je pravdepodobné, že jeho priznanie ťa zaskočilo, ale práve teraz je dôležitejšie, aby si sa nad to povzniesol a ukázal svojmu kamošovi, že ti na ňom záleží. A snažil sa neurobiť niečo, čo budeš ľutovať. On ti možno prepáči, no nezabudne na to, ako si sa zachoval.

Ja viem, že tá kriminálka v telke je fikcia. Že tá scéna je len akože. Ale zasiahla ma natoľko, že som o nej potrebovala napísať.


Nea