Polovičná dávka
Skoro vždy, keď niečo pečiem, množstvo ingrediencií, ktoré je uvedené v recepte, má vystačiť na celý plech. A neviem ako vy, ale ja mám radšej, keď je toho, čo napečiem menej, aby som o dva dni mohla piecť znova alebo aby som mala na výber z rôznorodých cukroviniek, ak ich chcem piecť naraz.
V čom teda spočíva môj problém? Použitie polovičných či tretinových dávok uvedených surovín vo výsledku nie vždy kvalitou zodpovedá očakávaniam. Teda aj keď všetky množstvá rozdelím na polovicu, občas sa stane, že sa výsledná masa až príliš alebo naopak nedostatočne leje. Cesto je príliš hutné či príliš tečúce, popraskané, nedostatočne nadýchané či nesie inú známku nedokonalosti. Väčšinou je výsledný produkt jedlý (ako u nás doma hovoríme) aspoň raz, ale vždy ma zamrzí, keď nedokážem do svojho repertoáru prepracovať nový recept, a to možno iba preto, že som nenapiekla celé množstvo, ale iba polovičnú dávku. Nie je to síce niečo, čo by bolo neprekonateľnou prekážkou v mojom živote, ale priznám sa, ze občas bývam poriadne znechutená, keď sa mi nejaký na obrázku dobre vyzerajúci a vraj overený recept, nepodarí tak, ako by sa mal. Neviem, či za to vždy môže moje delenie alebo je to niekedy aj číra neschopnosť poriadne nasledovať kroky popísané v recepte, ale keď sa mi sladké nepodarí, rozhodne ma to zamrzí.
Možno je predpokladané, že keď človek pečie, nerobí to vo všedný deň a pre málo ľudí. Možno preto väčšina netortových tekutocestových receptov je množstvom na celý plech. Ale ja naozaj nechcem skladovať upečené veci v nádobách a skrbliť ich na ďalšie týždne. Napríklad som nikdy nechápala, prečo niekto pečie vianočné pečivo týždne dopredu, potom ich zavrie do krabičky a nechá ich čakať na Štedrý deň. Ja pečiem maximálne dva dni pred Vianocami mnou odskúšané polovičné dávky asi piatich rôznych pečív, ktorých nádielka je tak do štyroch dní, maximálne do týždňa fuč. Ale áno, hnevá ma, že stále dokola pečiem to isté, lebo s polovičnými dávkami iných receptov som sa zatiaľ nedokázala pohodnúť.
Naozaj by ma zaujímali vaše odskúšané recepty, z ktorých vzíde iba pomerne malé množstvo výsledného produktu, ale keďže komentáre tu nie sú povolené, ak mi chcete dať vedieť, budete musieť nájsť iný spôsob, ako to urobiť. Budem sa tešiť, že sa nejaké vaše recepty ku mne dostanú. Love ya <3
Džejn.